Prova på skärmflyg

Kom igång med skärmflygning

På Tallhed flyger vi med vinsch som hjälpmedel för att ta oss till bra höjd. Även om vi passar på att besöka Gesundaberget när vädret tillåter för detta.
Vill du prova på skärmflygning så tar du enklast kontakt med en skärmflyginstruktör och bokar ett tandemflyg . Ett tandemflyg kostar ca: 800kr. Skolorna knutna till klubben har som policy att dra av kostnaden för prova på flyget från kursavgiften.

Tillsammans med behöriga instruktörer anordnar vi kurser för dig som är sugen att komma igång och skaffa din student/vinsch-licens som gör att du tillåts flyga tillsammans med oss på våra klubbhelger.

För dig som vill börja med skärmflyg finns även nyttig information att läsa i Svenska Skärmflygförbundets artikel ”Nybörjare”.
Dalmåsarna har flera instruktörer som är knutna till klubben se länkar nedan.

Håll utkik på Dalmåsarnas Facebookgrupp. Där postas all information om flygdagar och aktiviteter.

Är du nyfiken på skärmflyg och har frågor, tveka inte att kontakta klubben. Vår utbildning och elevkontakt Fredrik Hedberg tar gärna emot frågor och kontaktas via telefon: 0737417915 eller epost: paragliding@fredrikhedberg.se

Studentlicens

Studentlicensen är första steget i att komma igång med skärmflygning. Efter detta får du på egen hand backglida och balansera. Man ska inte underskatta träningen på detta, då det skapar en större förståelse för hur skärmen fungerar och hanteras, vilket resulterar i en säkrare pilot oavsätt var man befinner sig på för nivå. 

Har man en studentlicens kan man sedan ta de olika behörigheterna som finns i denna sport, vinsch, berg samt hang. Med vinschbehörighet har man alla möjligheter att utvecklas med oss Dalmåsar på Tallhed och välkomnas hjärtligt på våra aktivitetshelger. 

Vinsch, Berg och Hang

På platta delar i landet, eller som ett alternativ till andra metoder av skärmflygning är vinschning en utmärkt metod för att komma upp i luften. Med hjälp av en lång lina kopplad till en vinsch i ena änden och du som pilot i andra änden. Här drar man upp piloten till lämplig höjd, där denna sedan kan koppla ur sig och flyga fritt. Man ska inte underskatta denna metod och den passar sig utmärkt även om man vill flyga en längre distans när man utnyttjar termiken under sin flygning.

Bergsflyg är kanske den mest förknippade med skärmflygning och innebär att du gör din start från ett berg av högre höjd  Kittelfjäll, Åre och Sälen är några utav ställena som bergsflyg utövas i Sverige. Även om dessa berg inte är lika magistätiska som alperna finns alla möjligheter för underbara flyg. 

Hangflygning är en variant där man utgår ifrån vind som pressas uppför en lutning och på det viset kan flyga på denna uppåtvind. Det är vanligt att man ser detta vid kustland där havet möter land, eftersom det har större möjlighet att skapa en laminär vind behaglig för denna typ av flygning. Ett vanligt ställe att flyga han i Sverige är t.ex. Kåseberga. Hang kan även skapas in i landet och forma sig på berg, men kräver ofta mer av vädergudarnas medvilja för att fungera lika bra. Hangflygning är ett perfekt sätt att samla på sig ett större antal flygtimmar, då man ofta själv kan välja när man vill gå ner på landning utan att behöva leta efter termik.

Klubbar I Sverige

Även om Dalmåsarna gärna ser nya rekryteringar, finns en mängd olika klubbar runt om i landet. På Svenska Skärmflygförbundet ( SSFF ) kan du söka efter samtliga klubbar i Sverige.

Skolor och instruktörer​